Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Inleiding

Wanneer we de clusterautomaat Phoenix starten dan opent er een nieuw scherm met daarin veel informatie. Om u wegwijs te maken, vindt u hieronder informatie over dit scherm.

Menu Roosteren > Roosteren Pro> Clusteren > Clusteren met Phoenix.


U kunt ook Atlas voor u laten clusteren!

Wist u dat Atlas niet alleen in de cloud kan roosteren, maar ook voor u kan clusteren? Lees hier hoe dat in zijn werk gaat: Clusteren met Atlas

Op deze pagina

Zie ook:

Het clusterschema

Het centrale gedeelte is ingeruimd voor het clusterschema.

U ziet aan de bovenkant de vakken. Eerst (alfabetisch op vakcode) alle vakken die meegeclusterd worden in het schema, daarna de niet meegeclusterde vakken. Onder de vakcode ziet u wat meer informatie over het vak. Onder andere hoeveel leerlingen het vak in hun pakket hebben, hoeveel lesgroepen er zijn en hoeveel uur per week het vak gegeven wordt. (Bij meerdere tijdvakken ziet u hier meerdere regels voor). 

Aan de linkerkant van het clusterschema ziet u de clusterlijnen en de informatie over die clusterlijnen. Onder andere de beschikbaarheid van het cluster kunnen we daar aflezen. Het raster vooraan stelt een schematische weergave van de week voor. Op grijze uren kunnen niet alle docenten op het cluster worden ingezet. Verder zien we terug of het cluster wel op genoeg verschillende dagen beschikbaar is en wat de leegloop van het cluster is. Met de leegloop van een clusterlijn worden de leerlingen bedoeld die binnen de gegeven clusterlijn geen enkele deelname hebben aan de lesgroepen die op die clusterlijn gepland staan. De tooltips helpen u verder bij de uitleg van de diverse getallen die u ziet.

In of onder het clusterschema ziet u de verschillende lesgroepen weergegeven als een blokje. Deze blokjes kunnen een verschillend uiterlijk hebben. Op de pagina Phoenix lesgroepinformatie hebben we de verschillende eigenschappen die een lesgroep kan hebben voor u op een rijtje gezet.


Het leerlingenoverzicht

Onder het clusterschema vinden we de leerlingen van de gekozen afdeling terug. Hier worden alle leerlingen getoond die op dit moment met een bepaald percentage in de gekozen afdeling staan geprognosticeerd.

U ziet bij leerlingen ook het vakkenpakket terug. Onder een vak kan bij een leerling de cel op vijf manieren gekleurd zijn:

groen: de leerling heeft dit vak in zijn/haar pakket en de leerling zit voor dit vak in een lesgroep.  

wit: de leerling heeft dit vak niet in zijn/haar pakket, en is ook niet ingedeeld in een lesgroep voor dit vak.

geel: de leerling heeft dit vak in zijn/haar pakket, maar zit nog niet in een lesgroep.

paars: de leerling zit wel in een lesgroep voor dit vak, maar dit vak maakt geen deel (meer) uit van zijn/haar pakket

groen met een roze driehoekje rechtsonder: de leerling heeft dit vak wel in zijn/haar pakket, maar hoeft niet per se in een lesgroep ingedeeld te worden. Dit gebeurt vaak bij extra vakken die of gesprokkeld of via zelfstudie gevolgd worden.

Verder kunt u bij leerlingen nog aflezen hoeveel vakken ze in de clusters volgen, in welke clusterlijnen ze eventueel niet ingedeeld zijn en nog wat zaken meer. Ook hier helpen de tooltips u verder. 

Heatmap en schemaoverzicht

Aan de linkerkant van het scherm ziet u de zogenaamde heatmap (linksboven) en daaronder een overzicht met gegevens van dit clusterschema. 

De getallen in de heatmap geven aan hoeveel clusters er op de aangeven positie in het rooster zouden passen. Hoe hoger dit getal hoe groener de cel, hoe kleiner dit getal hoe roder de cel.

In het schemaoverzicht lezen we onder andere het aantal strafpunten van het clusterschema af. Ook zien we het aantal leerlingen en het aantal verschillende pakketten dat deze leerlingen gekozen hebben. Ook hier helpen de tooltips u verder.   

Menu's en knoppenbalk

Aan de bovenzijde van het scherm ziet u de diverse menu's met daarin allerlei opties die kunt gebruiken bij clusteren. Veel van deze opties hebben ook een knop op de knoppenbalk of een sneltoets (deze worden in het menu achter de optie genoemd).

  • No labels