Pagina-navigatiestructuur
Spring naar het einde van metadata
Ga nar het begin van metadata

Inleiding

Bij het maken van het rooster kunt u de hulp inroepen van Atlas. Op dit moment kan Atlas voor u roosters plaatsen en optimaliseren.

Deze pagina bevat informatie voor roostermakers. Als u applicatiebeheerder bent kunt u kijken op Atlas voor beheerders. Informatie over wat Atlas voor uw school kan betekenen is te vinden op onze website.

Voordat u een opdracht kunt geven aan Atlas moet de roostervoorbereiding voltooid zijn en moet u de randvoorwaarden hebben ingericht. Tevens dient de Atlas limiet te zijn ingesteld. Uw applicatiebeheerder kan dit voor u regelen.

DESKTOP Roosteren (+ herindelen) 

PORTAL Beheer > Atlas opdrachten

PORTAL Beheer > Admin-paneel > Atlas overzicht

Op deze pagina

Zie ook:


Wat doet Atlas?

Als u gaat roosteren heeft u verschillende opties. U kunt gebruik maken van de losse roosterautomaten, van de Arena, of van Atlas. Atlas is de meest krachtige en meest gebruiksvriendelijke optie. Als u Atlas inschakelt dan wordt het rooster geplaatst of geoptimaliseerd bij Zermelo in de cloud. Dit heeft als voordeel dat u Atlas meerdere opdrachten tegelijkertijd kunt geven, en dat u gewoon uw eigen computer kunt afsluiten. Atlas werkt door tot u aangeeft dat hij moet stoppen of totdat hij een bepaalde tijd geen verbeteringen heeft gevonden.

Nadat u de randvoorwaarden heeft ingericht kunt u vanuit Zermelo Desktop Atlas de opdracht geven het rooster plaatsen. U hoeft zelf niets in te stellen, Atlas bepaalt zelf wat de meest handige strategie is. De voortgang van de opdracht kunt u bekijken in het Zermelo Portal. Als u tevreden bent downloadt u de opdracht naar de Zermelo Desktop en kunt u er verder in werken. Optimaliseren gaat op dezelfde manier. 

Arena

Bent u tevreden over het plaatsen en optimaliseren met de Arena? Dan kunt u dat gewoon blijven doen. We raden u wel aan om Atlas een keer gratis te proberen en om de ontwikkelingen in de gaten te houden. Vanaf april/mei (gepland) kunt u Atlas ook laten clusteren. We verwachten dat dit veel zal opleveren qua tijdwinst en kwaliteit van de clusterschema's.


Hoe gebruikt u Atlas?

DESKTOP Roosteren > Roosteren Pro (+herindelen)

Atlas werkt alleen als het portal juist gekoppeld is met de desktop

Omdat Atlas via het Zermelo Portal roosters plaatst en optimaliseert werkt dit alleen als het portalproject en het desktopproject op de juiste manier aan elkaar gekoppeld zijn. U kunt Atlas dus ook niet inschakelen als u Zermelo offline opstart.

Stap 1. Open het overzichtsscherm

Na de roostervoorbereiding en het inrichten van de randvoorwaarden kunt u Atlas een opdracht geven. U kiest één of meer afdelingen en klikt op het Atlas icoontje in de toolbar (een wolkje met een tandwiel).

 


Overzichtsscherm Atlas

In het overzichtsscherm van Atlas kunt u een aantal zaken regelen:

Start Atlas opdracht

Door te klikken op onderstaand icoon kunt Atlas u een nieuwe opdracht geven. Deze komt ook bij de opdrachten in de opdrachten lijst te staan.

Stop Atlas opdracht

Door te klikken op onderstaand icoon kunt u Atlas vragen te stoppen met een opdracht. In het opdrachten overzicht ziet u hoeveel strafpunten de opdracht heeft.

Download Atlas opdracht

Door te klikken op onderstaand icoon kunt u het resultaat van een opdracht uit Atlas downloaden. Let op dat de randvoorwaarden in het bestand waarin u werkt niet hetzelfde hoeven te zijn als in het bestand wat u gaat downloaden. U downloadt een rooster (uren, dagen, lessen) en geen udmz-bestand!

Bereken strafpunten in huidig bestand

Door te klikken op onderstaand icoon bereken hoeveel strafpunten al uw opdrachten in de opdrachtenlijst hebben als u ze zou downloaden in de versie waarin u nu zit te werken. Ze worden dus eigenlijk 'vertaald' naar uw huidige randvoorwaarden. 

Stap 2. Start nieuwe opdracht

Klik op <Start Atlas Opdracht> en kiest of u wilt plaatsen of optimaliseren. Ga vervolgens naar <Instellingen> en geef uw voorkeuren aan. De omschrijving hoeft u niet in te vullen, maar is wel aan te raden voor uw eigen overzicht. Klik nogmaals op <Start Atlas Opdracht>. De opdracht verschijnt nu in uw opdrachtenlijst. De groene kleur geeft aan dat de opdracht actief is. Bij Kwaliteit (cloud) kunt u zien hoeveel strafpunten de opdracht heeft met de randvoorwaarden die je meegestuurd hebt. Bij Kwaliteit (lokaal) kunt u zien hoeveel strafpunten uw rooster heeft als u het zou downloaden in de randvoorwaarden zoals ze zijn in het bestand waarin u nu werkt. 

Deze laatste kolom wordt niet standaard uitgerekend. Dit kunt u doen door op <Bereken strafpunten in huidig bestand> te klikken.

Equaliser

Bij het starten van de opdracht is het mogelijk, indien de equaliser aan staat, om deze waardes mee te sturen naar Atlas. Atlas gaat vervolgens hier mee rekenen alsof dit de "echte" strafpunten zijn. Terug in Zermelo Desktop (en in het Portal) tonen we altijd de "echte" strafpunten, dus alsof de Equaliser uit staat / alle waarden op 1 staan. De kwaliteit onder "Kwaliteit (cloud)" kan dus eventueel hoger worden gedurende het verloop van de opdracht, omdat in de geequaliseerde situatie in Atlas dit een verlaging van de strafpunten is.


Stap 3. Bekijk opdracht in het portal

PORTAL  Beheer > Atlas opdrachten

In het Zermelo Portal kunnen we alle Atlas opdrachten bekijken. Hier ziet u per opdracht hoelang Atlas al aan deze opdracht heeft gewerkt, of Atlas er nu mee bezig is en wat de huidige kwaliteit van uw rooster is. Klikt u op het grafiekje onder <Verloop>, dan ziet u boven in het scherm een grafiek met je strafpunten. Deze zijn per categorie getoond en u kunt ook categorieën uitzetten door er op te klikken. U kunt hier ook een opdracht archiveren. Dit kan alleen bij een opdracht die in de Zermelo Desktop al gestopt is. Het archiveren van opdrachten is een handige manier om de lijst met opdrachten overzichtelijk te houden. 

 

Opdrachten vergelijken

U kunt in het portal ook het strafpuntenverloop van meerdere opdrachten vergelijken. Zodra u van één opdracht de grafiek heeft getekend, "ctrl-klikt" u bij een andere opdracht op het grafiekje onder <Verloop>. De strafpuntengeschiedenis van de verschillende opdrachten wordt nu tegen elkaar uitgezet. Zo kunt u bijvoorbeeld verschillende randvoorwaarde strategieën met elkaar vergelijken. Let op: de horizontale as geeft nu aan hoeveel seconden de opdrachten gedraaid hebben, niet een fysiek tijdstip. Hierdoor kunt u opdrachten vergelijken die op verschillende momenten gestart zijn.

Stap 4. Eventueel: Stop opdracht en download deze

U kunt een opdracht stoppen door te klikken op <Stop geselecteerde opdracht>. als u de opdracht zelf laat draaien stopt deze op het moment dat hij nog te weinig verbeteringen vindt. U hoeft de opdracht dus niet zelf uit te zetten 's nachts. Als u tevreden bent over de strafpunten van uw rooster kunt u het rooster downloaden door op de knop <Download Atlas opdracht> te klikken. U downloadt dan de lessen (uren, dagen) naar het udmz-bestand waar je op dat moment in aan het werken bent. U kunt ook een rooster downloaden zonder de opdracht stop te zetten. Zo kunt u een rooster verder laten optimaliseren terwijl u zelf vast bekijkt wat er tot nu toe uit is gekomen. 


Atlas downloadt geen randvoorwaarden

Door te klikken op <Download Atlas opdracht> worden de lessen (uren en dagen) gedownload naar het udmz-bestand waar je in aan het werken bent. De randvoorwaarden worden niet gedownload.


Zorg dat uw opdracht nut heeft

Met Atlas kunt u meerdere opdrachten tegelijk laten draaien. Dit bespaart een hoop tijd! Let hierbij wel op dat de opdrachten die u geeft elkaar niet in de weg zitten. U kunt prima twee plaatsingsopdrachten voor V5 en V6 naast elkaar laten draaien, maar de kans dat u de uitkomsten daadwerkelijk naast elkaar kunt zetten is klein. U kunt deze functionaliteit wel goed gebruiken om bijvoorbeeld het effect van blokuren of losse lessen te testen.
  • Geen labels